Χρήσιμες συμβουλές για τα ξύλινα σπιτάκια κήπου

wooden-garden-housesΤα ξύλινα σπιτάκια κήπου είναι το όνειρο πολλών κηπουρών, ερασιτεχνών και μη. Μπορούν να χρησιμεύσουν ως αποθηκευτικοί χώροι, ως χώροι ψυχαγωγίας ή ως επιπλέον λειτουργικά δωμάτια, που μπορούν να επεκτείνουν τους χώρους του σπιτιού. Πριν την αγορά ενός τέτοιου ξύλινου σπιτιού, υπάρχουν κάποια πράγματα που πρέπει να υπολογίσετε και να λάβετε σοβαρά υπόψη.

Άδεια τοποθέτησης από την πολεοδομία

Αν και ο καθένας θα ήθελε να σχεδιάσει τον κήπο του σύμφωνα με το προσωπικό του γούστο, στην περίπτωση που επιθυμείτε να τοποθετήσετε ένα σπιτάκι ή άλλο κτίσμα, είστε υποχρεωμένοι να αιτηθείτε μια άδεια από την τοπική πολεοδομία. Υπάρχουν περιπτώσεις που κάτι τέτοιο δεν είναι αναγκαίο, αλλά αυτό εξαρτάται από τις διαστάσεις του κτίσματος που θα επιλέξετε. Αφού βρείτε το σπιτάκι κήπου των ονείρων σας, μετρήστε τις διαστάσεις του και ρωτήστε αν μπορείτε να το τοποθετήσετε, ώστε να μην έχετε προβλήματα με τον νόμο.

Ιδιαιτερότητες και φροντίδα των ξύλινων κτισμάτων

Το ξύλο είναι ένα φυσικό υλικό που χρειάζεται φροντίδα. Όταν μάλιστα είναι εκτεθειμένο στις καιρικές συνθήκες, χρειάζεται συγκεκριμένη φροντίδα από την πλευρά σας. Τον πρώτο μήνα μετά τη συναρμολόγηση του σπιτιού πρέπει συχνά να ρυθμίζετε τις πόρτες και τα παράθυρα, ώστε να ανοίγουν και να κλείνουν χωρίς πρόβλημα. Το λιγότερο μια φορά τον χρόνο πρέπει να συντηρείτε τους τοίχους και τα πατώματα, βάφοντας με καλής ποιότητας συντηρητικό ξύλου.

Θεμέλια και βάσεις του κτίσματος

Η βάση που θα επιλέξετε εξαρτάται από το μέγεθος του κτίσματος. Ο πιο εύκολος και οικονομικός τρόπος θεμελίωσης είναι οι τσιμεντένιες πλάκες που τοποθετούνται πάνω σε χαλίκια και άμμο. Ενδείκνυνται για μικρά σπιτάκια και μπορείτε να το κάνετε μόνοι σας, σκάβοντας σε βάθος περίπου 30 εκατοστών και γεμίζοντας αρχικά με χαλίκι και στη συνέχεια με άμμο. Για μεγαλύτερα κτίσματα θα χρειαστείτε μια ενιαία τσιμεντένια βάση, για την οποία όμως θα πρέπει να προσλάβετε κάποιον ειδικό.

Πάχος των τοίχων

Συνήθως τα προκατασκευασμένα σπιτάκια κήπου έχουν πάχος τοίχων 28, 40, 44 ή 50 χιλιοστών. Αν προορίζετε το σπιτάκι σας για απλή αποθήκη, επιλέξτε το πάχος των 28 χιλιοστών που είναι πιο οικονομικό. Αν όμως επιθυμείτε καλύτερη μόνωση και μεγαλύτερη προστασία, τότε πρέπει να επιλέξετε τοίχους πάχους το λιγότερο 40 χιλιοστών.