Σχεδιάστε τον κήπο σας βήμα – βήμα

design-your-garden-step-stepΠολλοί επίδοξοι κηπουροί δε σχεδιάζουν προσεκτικά τον κήπο τους, αλλά προσπαθούν να χωρέσουν όσο πιο πολλά φυτά μπορούν και να έχουν τη μέγιστη δυνατή παραγωγή από τον πρώτο χρόνο. Οι πιο πεπειραμένοι γνωρίζουν ότι η εμπειρία προέρχεται από τα λάθη του παρελθόντος, αλλά οι συμβουλές που ακολουθούν για έναν σχεδιασμό κήπου βήμα – βήμα, ίσως σας επιτρέψουν να αποφύγετε κάποια λάθη που πιθανώς θα σας απογοητεύσουν.

1. Αρχίστε τον σχεδιασμό του κήπου σας από τα φυτά με μαλακό κορμό, όπως τομάτες, πιπεριές, μελιτζάνες, κτλ, τα οποία είναι και τα πιο ευαίσθητα στην καλλιέργειά τους. Αν το κλίμα της περιοχής όπου βρίσκεται ο κήπος σας δεν είναι υπερβολικά θερμό, τοποθετήστε αυτά τα φυτά στην πιο ηλιόλουστη πλευρά του κήπου σας.

2. Είναι σημαντικό να τοποθετήσετε τα αναρριχώμενα φυτά και τα φυτά με περικοκλάδες, όπως η πεπονιά ή η κολοκυθιά, σε κάποια άκρη του κήπου, ώστε να μην καλύψουν και «πνίξουν» τα άλλα φυτά σας όταν αναπτυχθούν.

3. Μερικά φυτά, όπως το σέλινο, τα κρεμμύδια, οι φράουλες, κτλ, δεν αντέχουν την ξηρασία. Τοποθετήστε τα στο πιο χαμηλό σημείο του κήπου σας, εκεί που συγκεντρώνεται περισσότερη υγρασία.

4. Το μεγαλύτερο λάθος των αρχάριων κηπουρών είναι να τοποθετούν τα φυτά τους υπερβολικά κοντά το ένα με το άλλο. Είναι εύκολο να καταλάβουμε το γιατί: όταν αγοράζουμε τα φυτά από το φυτώριο είναι εξαιρετικά μικρά και συχνά υποτιμούμε το μέγεθός τους όταν φτάσουν σε πλήρη ανάπτυξη.

5. Αντιθέτως, κάποια φυτά πρέπει να τοποθετηθούν πολύ κοντά μεταξύ τους, για να γονιμοποιούνται και να βγάζουν καρπούς. Ένα παράδειγμα είναι το καλαμπόκι.

6. Τα φυτά που θα χρειάζεστε και θα κόβετε τακτικότερα, βότανα, τομάτες, σαλατικά, κτλ, πρέπει να τοποθετηθούν σε σημεία με εύκολη πρόσβαση, ώστε να μη χρειάζεστε να περνάτε πάνω από άλλα φυτά για να τα πιάνετε.

7. Αν δεν έχετε πολύ χώρο, σκεφτείτε να φυτέψετε φυτά που αναπτύσσονται σε διαφορετικές εποχές του χρόνου, για να έχετε διαρκή παραγωγή.