Πώς να σχεδιάσετε τον κήπο σας

how-to-design-your-gardenΔεν είναι και τόσο δύσκολο να καλλιεργήσετε έναν κήπο με λαχανικά και λουλούδια, και να απολαύσετε τους καρπούς των κόπων σας, κυριολεκτικά και μεταφορικά, αρκεί να κάνετε έναν σωστό σχεδιασμό. Διαβάστε όλα όσα χρειάζεται να ξέρετε για έναν κήπο γεμάτο από φρέσκα λαχανικά και όμορφα λουλούδια.

Κατ’ αρχάς, είναι καλύτερο να είστε συγκρατημένοι στις επιλογές σας, σε μια πρώτη φάση. Πολλοί άπειροι κηπουροί ενθουσιάζονται με τη νέα τους ενασχόληση και φυτεύουν πολύ περισσότερα φυτά από όσα χρειάζονται. Αυτό όχι μόνο συνεπάγεται περισσότερο χρόνο και κόπο, αλλά ενδέχεται να φτάσετε στο σημείο να μην μπορείτε να καταναλώσετε τα λαχανικά που παράγετε. Σκεφτείτε πόσα λαχανικά μπορείτε να φάτε εσείς και η οικογένειά σας και φυτέψτε ανάλογα. Κάποια λαχανικά όπως οι τομάτες, οι πιπεριές και τα κολοκύθια βγάζουν καρπούς για πολλούς μήνες, οπότε δεν πρέπει να φυτέψετε πολλά φυτά, σε αντίθεση με τα καρότα ή το καλαμπόκι για παράδειγμα, που δίνουν μόνο μια σοδειά.

Επιλέξτε το κατάλληλο σημείο για κάθε φυτό. Κάποια φυτά χρειάζονται τουλάχιστον 8 ώρες άμεση ηλιοφάνεια την ημέρα, ενώ άλλα, όπως τα μαρούλια και το σπανάκι, θα αναπτυχθούν άριστα σε κάποιο σκιερό μέρος του κήπου σας.

Μην ξεχνάτε να ποτίζετε τα λαχανικά σας. Υπάρχουν ανθεκτικά φυτά που μπορούν να αντέξουν αρκετές ημέρες ξηρασίας, τα περισσότερα όμως χρειάζονται τακτικό πότισμα. Και να θυμάστε ότι όσο πιο κοντά με τον κήπο σας βρίσκεται η παροχή νερού, τόσο ευκολότερη θα είναι η ενασχόλησή σας με την κηπουρική.

Η επιλογή του χώματος είναι βασική. Τα περισσότερα λαχανικά προτιμούν ένα υγρό, καλοστραγγισμένο και πλούσιο σε οργανικά στοιχεία χώμα.

Πριν να φυτέψετε τα νεαρά σας φυτά, αερίστε το χώμα με μια τσουγκράνα. Στην συνέχεια ρίξτε οργανικό λίπασμα, όπως κομπόστ, και ανακατέψτε το καλά με το χώμα. Αποφύγετε να πατάτε πολύ το χώμα για να μην το συμπιέσετε και να μείνει αφράτο. Όταν τελειώσετε, ποτίστε καλά και αφήστε το χώμα να «ξεκουραστεί» μερικές ημέρες πριν φυτέψετε.