Ξύλινα στέγαστρα κήπων: τι πρέπει να γνωρίζετε

wooden-garden-shedsΟ κήπος είναι ένας από τους χώρους του σπιτιού που προσφέρει ηρεμία και γαλήνη στους ενοίκους του. Για να επιτυγχάνει το σκοπό αυτό, είναι ανάγκη να διαθέτει τμήματα προστατευμένα από τον ήλιο και τη βροχή, ώστε να αξιοποιείται όλο τον χρόνο και να λειτουργεί αποτελεσματικά ως χώρος αναψυχής. Η πιο σταθερή κατασκευή στέγασης για έναν κήπο είναι το ξύλινο στέγαστρο, το οποίο μπορεί να παίρνει διάφορες μορφές, αναλόγως με τις εκάστοτε δυνατότητες και ανάγκες.

Οι παράγοντες που επηρεάζουν τις επιλογές ως προς τη θέση και το είδος κατασκευής ενός στεγάστρου, είναι οι λειτουργικές ανάγκες του κήπου και του σπιτιού, ο προσανατολισμός και φυσικά το κόστος. Η σημασία του κόστους σχετίζεται με το κατά πόσο ο συγκεκριμένος κήπος χρησιμοποιείται πολύ συχνά ή μόνο περιστασιακά, για παράδειγμα σε ένα σπίτι διακοπών, οπότε μια ακριβή κατασκευή δεν πρόκειται να αποδώσει ως επένδυση, τη στιγμή που υπάρχουν οικονομικές κατασκευές που όμως δεν υστερούν σε ποιότητα.

Μια πολύ καλή μόνιμη, αλλά και ακριβή επιλογή είναι η κατασκευή ξύλινης πέργκολας και η στέγασή της με σκεπή από κεραμίδια. Μια τέτοια κατασκευή ενδείκνυται σε χώρους νότιου προσανατολισμού, οπότε υπάρχει ανάγκη οριζόντιας προστασίας από τις κάθετες ακτίνες του ήλιου. Προσοχή απαιτείται σε περιπτώσεις γειτνίασης του στεγάστρου με εσωτερικούς χώρους του σπιτιού, γιατί μπορεί να ελαττωθεί σημαντικά ο φυσικός φωτισμός τους. Σε συνθήκες υψηλής έκθεσης σε ανέμους μια τέτοια κατασκευή μπορεί να προσφέρει την επιθυμητή σταθερότητα.

Μια άλλου είδους κατασκευή είναι η επένδυση ενός ξύλινου σκελετού ή πέργκολας με δεμένο καλάμι τύπου μπαμπού, που είναι διαθέσιμο σε διάφορες ποιότητες και τιμές. Τα πλεονεκτήματα μιας τέτοιας κατασκευής είναι η πολύ καλή της αισθητική σε σχέση με το κόστος, η δυνατότητα πλάγιας σκίασης, απαραίτητη για χώρους ανατολικού ή δυτικού προσανατολισμού, ο μικρός περιορισμός του φωτισμού και του αερισμού, καθώς και η προσαρμογή της ανάλογα με την εποχή και τις καιρικές συνθήκες.

Σε κάθε περίπτωση μεγάλη σημασία έχει και η επιλογή του υλικού του σκελετού των στεγάστρων αυτών, που μπορεί να είναι από ξύλο, αλλά και από μέταλλο.