Κορυφαίες συμβουλές για τέλειο κήπο

top-tips-for-perfect-gardenΠώς να αποφύγετε να λερώσετε τα νύχια σας με χώμα όταν ασχολείστε με την κηπουρική; Πώς να προστατέψετε τα νεαρά φυτά από τον παγετό; Ποιος είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να αποξηράνετε τα βότανά σας; Διαβάστε συμβουλές και «κόλπα» που θα κάνουν τη ζωή των άπειρων κηπουρών ευκολότερη.

1. Για να αφαιρέσετε τα σημάδια από αλάτι που δημιουργούνται στις πήλινες γλάστρες, αναμείξετε ίσα μέρη λευκό ξύδι, οινόπνευμα και νερό σε ένα μπουκάλι με ψεκαστήρα. Ψεκάστε τη γλάστρα και τρίψτε την με μια πλαστική βούρτσα. Αφήστε τη να στεγνώσει καλά πριν να φυτέψετε κάποιο φυτό.

2. Για να μη λερώνονται με χώμα τα νύχια σας όταν ασχολείστε με την κηπουρική, περάστε τα από μια πλάκα σαπούνι πριν. Το σαπούνι θα «σφραγίσει» τα νύχια σας και έτσι δεν θα μπορεί να μπει μέσα το χώμα. Όταν τελειώσετε την δουλειά σας στον κήπο, χρησιμοποιήστε μια παλιά οδοντόβουρτσα για να αφαιρέσετε το σαπούνι και τα νύχια σας θα είναι απολύτως καθαρά!

3. Μικρές πήλινες γλάστρες τοποθετημένες ανάποδα μπορούν να προστατεύσουν αποτελεσματικά τα νεαρά φυτά σας από τις χαμηλές νυκτερινές θερμοκρασίες.

4. Την επόμενη φορά που θα βράσετε ή θα μαγειρέψετε στον ατμό λαχανικά, μη χύσετε το νερό στο οποίο έβρασαν. Ποτίστε με αυτό τα φυτά σας και θα εκπλαγείτε με την αντίδρασή τους σε αυτή την αραιή σούπα λαχανικών.

5. Αξιοποιήστε τον χρησιμοποιημένο καφέ φίλτρου ή τα υπόλοιπα του τσαγιού για να κάνετε πιο όξινο το χώμα φυτών που προτιμούν το όξινο περιβάλλον, όπως οι αζαλέες, τα ροδόδενδρα, οι καμέλιες ή οι γαρδένιες. Βάλτε περίπου δυο κουταλιές της σούπας ανά γλάστρα κάθε μήνα και έτσι το pH του χώματος θα παραμείνει όξινο.

6. Ο πιο εύκολος και αποτελεσματικός τρόπος για να αποξηράνετε τα αρωματικά σας φυτά και τα βότανα είναι να απλώσετε μια εφημερίδα στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου σας, να τοποθετήσετε τα βότανα σε μονή στρώση και να κλείσετε πόρτες και παράθυρα.