Γιατί να Ασχοληθούν τα Παιδιά με τον Κήπο

Πολλές φορές είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ένα παιδί προσηλωμένο σε μία δραστηριότητα. Αντιθέτως, είναι πολύ συνηθισμένο για ένα μικρό παιδί να τρέχει από εδώ και από εκεί, μη μπορώντας να σταματήσει. Ωστόσο, υπάρχει μία διέξοδος που θα ενθουσιάσει τόσο μικρούς όσο και μεγάλους. Η λύση σχετίζεται με την ενασχόληση των παιδιών με τον κήπο. Ακόμη κι αν είστε επιφυλακτικοί με τις λέξεις παιδιά και κηπουρική, η εμπειρία δείχνει το αντίθετο.
Φυσικά, στην αρχή δεν είναι σπάνιο να φέρει ένα παιδί αντίρρηση στην ενασχόλησή του με ένα και μόνο συγκεκριμένο πράγμα. Όμως, η κηπουρική έχει τη δυνατότητα να προσφέρει στο παιδί πολλές συγκινήσεις. Ως εκ τούτου, αργά ή γρήγορα το παιδί θα αγαπήσει την ενασχόληση με τον κήπο. Αν γίνει αυτό, τότε σαφώς και τα οφέλη είναι ποικίλα και σημαντικά. Πολλά από αυτά τα οφέλη είναι αυτονόητα, ενώ ορισμένα πολλοί τα αγνοούν.
Πρώτα απ’ όλα, το παιδί μαθαίνειwatering the plants να είναι υπεύθυνο μέσα από την ενασχόληση με την κηπουρική. Αναλαμβάνει το πότισμα των φυτών ή τη φροντίδα τους και κάτι τέτοιο απαιτεί εκ μέρους του δέσμευση και επίδειξη υπευθυνότητας. Επιπρόσθετα, η κηπουρική κινητοποιεί το παιδί ώστε να περνά περισσότερο χρόνο έξω από το σπίτι. Σε μια εποχή όπου τα ερεθίσματα της ψηφιακής εικόνας είναι πολλά, η επαφή με τη φύση είναι πραγματικά πολύτιμη.
Ένα ακόμη πλεονέκτημα που παρουσιάζει η κηπουρική είναι εκείνο της καλλιέργειας της οικολογικής συνείδησης. Το παιδί συνειδητοποιεί σιγά σιγά πόσο σημαντική είναι η συνεισφορά των δέντρων και των λουλουδιών, του φυτικού βασιλείου εν γένει, στη ζωή. Μια τέτοια συνειδητοποίηση λειτουργεί συνολικά, καθώς επηρεάζει την μετέπειτα πορεία του ανθρώπου και τον σεβασμό προς το περιβάλλον.
Αυτά είναι ορισμένα μονάχα από τα οφέλη που αποκομίζει ένα παιδί, μέσα από την ενασχόλησή του με την κηπουρική. Αξίζει συνεπώς να δοκιμάσει κάθε παιδί να τρέξει και να παίξει, να μάθει και να αγαπήσει τη φύση μέσα από τον κήπο του σπιτιού του ή οπουδήποτε αλλού.